Ράτσες

Αιγυπτιακή γάτα (Μάου)

Η αιγυπτιακή Μάου είναι μιά μικρόσωμη ράτσα γάτας με κοντό τρίχωμα. Μαζί με τη γάτα Dilmun του Μπαχρέιν, είναι μία από τις λίγες φυσικές φυλές των εξημερωμένων γατών. Οι κηλίδες της Μάου υπάρχουν τόσο στη τρίχα όσο και κάτω, στο δέρμα της. Το βλέμμα της δεν έχει αλλάξει σημαντικά, όπως αποδεικνύεται από έργα τέχνης πάνω από 3.000 ετών. Σε αντίθεση με άλλες γάτες, όπως το Ocicat ή η γάτα της Βεγγάλης , η αιγυπτιακή Mau είναι μια φυσική φυλή. Η Μάου είναι σημαντικά μικρότερη από αυτές των άλλων φυλών.Τα πίσω πόδια της Μάου είναι μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια, και συχνά όταν τρέχει ή πηδάει μοιάζει σαν καγκουρώ. Αλλάζει χρώμα ματιών από πράσινο σε τυρκουάζ ανάλογα με τη διάθεση, και κάνουν τις εκφράσεις του προσώπου να είναι άξιες προσοχής. Εξαιρετικά ευφυής γάτα.

Η γάτα Μάου κουνάει την ουράτης όταν θέλει να εκφράσει συναισθήματα κάτι που κάνει και ο σκύλος. Κάθε ιδιαίτερο κτύπημα της ουρά σημαίνει και κάτι άλλο, μια περίεργη γλώσσα τόσο άξια λόγου στην αιγυπτιακή γάτα. Η αιγυπτιακή γάτα επίσης συσπά την ουράτης όπως όταν τα αρσενικά οριαθετούν με τα ούρα τους τον χώρο τους, αλλά αυτό το κάνουν και τα αρσενικά και τα θηλυκά του είδους σημάδι πως η γάτα εκφράσει την χαρά της και την ικανοποίησή της. Είναι ένα μικρός αιγυπτιακός χορός χαράς για αυτή την πανέξυπνη γάτα. Στην Αρχαία Αίγυπτο, η Μάους χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι πουλιών γιατί οι φωνές τους έμοιαζαν με τιςφωνές των πουλιών και με αυτό τον τρόπο τους προειδοποιούσαν χωρίς να τρομάζουν τα άλλα ζώα με περιττούς θορύβους. Μία γάτα κυνηγός δηλαδή.

Δεν είναι τυχαίο τελικά που οι Αιγύπτιοι την έκαναν θεά και ιερό τους ζώο. Η εμφάνισή της έγινε την δεκαετία του 1950 και έχουν κοινή καταγωγή και την Αίγυπτο και την Ιταλία.Οίσιτες γάτες ιταλιάνες διασταυρώθηκαν με αδέσποτες αιγυπτιακές γάτες και ιδού το αποτέλεσμα. Ένα μικρό στοιχείο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι , ότι στη κοιλιά τους έχουν μια "κοιλιακή πτυχή " παραπάνω από τις άλλες γάτες που συμβάλει στο να τρέχει πιό γρήγορα και να επιταχύνει πιό γρήγορα από τις άλλες γάτες, το καβασάκι του είδους.Οι εκτροφείς έχουν προσπαθήσει να κάνουν την Μάου μιά υπάκοη γάτα αλλά είς μάτην, εκείνη παραμένει ανεξάρτητη έξυπνη και άγρια κυνηγός και τι καλά που κάνει. Τρέμετε ποντίκια.

Πρόκειτα για την πιο "αρχαία" ράτσα, καθώς δεν πρόκειται για αποτέλεσμα αναπαραγωγής, αλλά για συνέχεια των αδέσποτων αιγυπτιακών γατών που μάλιστα απεικονίζονται και σε ευρήματα του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Η αιγυπτιακή γάτα είναι πολύ γρήγορη και απίθανη κυνηγός. Αν δεν πιάσει όλα τα ποντίκια της γειτονιάς δεν θα ησυχάσει.
Ιατρικά: 
Είναι μια παλιά ράτσα γάτας που έχει ελάχιστα ιατρικά προβλήματα καθώς προσαρμόστηκε τόσο καλά που εξάληψε από μόνη της τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να την αρρωστήσουν μέσα στο χρόνο.

Cats 101 Animal Planet - Egyptian Mau ** High Quality **

Χώρα καταγωγής: 
Τρίχωμα: