Ράτσες

Ακμπάς Τσοπανόσκυλο

Η προσωπικότητα του Akbash Dog είναι ήρεμη και σοβαρή, με αυτούς που γνωρίζουν. Η φυλή δεν είναι ούτε επιθετική, ούτε ντροπαλή, απλά αυτά τα σκυλιά έχουν την πρωτοβουλία σε πολλά πράγματα στην καθημερινή τους ζωή και έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Παίρνουν συχνά αποφάσεις για το πότε ένα αρπακτικό είναι επικίνδυνο για το κοπάδι. Όμως με τα νεογέννητα αρνάκια και το κοπάδι γενικά είναι ευγενικά και προστατευτικά.

Σαν φύλακες αυτά τα σκυλιά με το άσπρο κεφάλι είναι ανεξάρτητα και αξιόπιστα και κινούνται καλύτερα αν είναι δυό και τρία μαζί. Το σκυλί αυτό πάντα σκέπτεται πριν κάνει κάποια πράξη και κοιμάται πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό. Τα βράδια θα τα δείτε συχνά να κάνουν περιπολίες και να μυρίζουν τον αέρα φουσκώνοντας το πλάι των χείλιων τους. Έχουν πάρα πολύ δύναμη, κάτω από το λαιμό τους το δέρμα είναι χαλαρό για να προστατεύονται από επιθέσεις αρπακτικών, έχουν ευλύγιστο σώμα για τον όγκο τους, επιμονή και παρατηρητικότητα και κρατάνε πάντα ένα μέρος της ενέργειάς τους για έκτακτη ανάγκη.

Τα περισσότερα αρπακτικά δεν θα αντιμετωπίσουν ανοιχτά ένα Akbash Dog και αυτό γιατί τα φοβούνται. Τα σκυλιά αυτά έχουν εκτραφεί να σκέπτονται μόνα τους και να πράττουν, έτσι οι ασκήσεις υπακοής, του στύλ φέρε την μπαλλά, κάτσε κλπ., δεν θα το συγκινήσουν και δεν θα υπακούσει βέβαια. Προτιμούν τις ανοιχτές πεδιάδες και τις δικές τους εξερευνήσεις. Αν έχετε ένα τέτοιο σκυλί σεβαστείτε το και θα σας σεβαστεί.

Στα τούρκικα, Akbas - όπως είναι η αυθεντική ονομασία της ράτσας - σημαίνει "λευκό κεφάλι". Η δύσκολη, επιθετική προς τους άγνωστους συμπεριφορά του Akbash οφείλεται στην καταγωγή του, η οποία αφορούσε στη φύλαξη κοπαδιών και την προστασία τους από λύκους και αρκούδες.
Ιστορία: 

Τα σκυλιά αυτά εκτράφησαν για να φυλάξουν τα αιγοπρόβατα σε δύσβατα βουνά της Τουρκίας και αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έχουν τέτοιο μητρικό ένστικτο προστασίας των αγαπημένων τους, που θα τους φυλάξουν με κίνδυνο την ζωή τους.

Έχω ένα τέτοιο σκυλί και με έχει εκπλήξει ευχάριστα πολλές φορές. Είναι πολύ ευερέθιστο και καταπληκτικός φύλακας αλλά δεν κάνει για σπίτι με παιδιά.

Ιατρικά: 

Πολύ υγιή σκυλιά.

Livestock Guardians at Play

Akbash dogs of Turkiye

The Akbash

Μέγεθος: 
Τρίχωμα: 
Περιποίηση: 
Χρησιμότητα: 
Εκπαίδευση: 
Ιατρικά: 
Περιβάλλον: